Legile lui Murphi si cum trebuie sa functioneze ele in societate

Poate ca multi culti din ziua de azi folosesc tot felul de expresii care au menirea de a da un substrat comunicarii cu semenii. Totusi nu trebuie sa ne ghidam dupa sensul absolut alk unei expresii chiar daca aceatsa ne arata intru totul si in mod obligatoriu veridicitatea sa. Un astfeld e exemplu este expresia Legile lui Murphi. ,,Intemeietorul'' acestui parodic domeniu juridic de exprimare spirituala este considerat ,,parintele'' legii fundamentale: ,,Daca ceva poate sa mearga prost,va merge''. El este identificat de Arthur Bloch, in introducerea la prima culegere de maxime si principii de acest fel, in persoana capitanului-inginer Ed Murphi de la Edwards Air Force Base, Muroc, California, care ar fi emis-o prin 1949 moment de indispozitie profesionala provocata de greselile tehnice ale unui specialist, in repararea unui aparat.

A fost punctul de plecare a unei avalanse de contributii din toate teritoriile de activitate, ceea ce a imprimat o popularitate extraordinara noii ,,stiinte''. In constatarile sale si ,,sistemul legislativ'', cu simplitate si firesc, prin formule care exerseaza paradoxul savant, intelepciunea de tip ,,murphologic'' comprima adevaruri inconfortabile, prejudecatii stupide incompatibilitatii elementare, realitatii jenante, deprinderii suparatoare, manifestari paradoxale, reflectii plin de sens etc. Iata cateva exemple: ,,Cei ce au primesc. Cei ce pot-fac.” “Cei ce nu pot-ii invata pe altii.” “Cei ce nu-i pot invata pe altii-administreaza.'' ,,Intr-o irarhie, orice angajat tinde sa fie promovat pana la nivelul lui de incompetenta.'' ,,Este imposibil de a face ceva impermeabil la prostie, pentru ca prostii sunt foarte ingeniosi.'' ,,Orarele studentilor sunt astfel facute incat sa se piarda cat mai mult timp la facultate.'' “Daca ai o problema grea de rezolvat sa o dai unui om lenes-el va gasi o cale mai comoda de rezolvat a ei.'' ,,Ca sa cureti un lucru, murdareste un altul.

Dar poti murdarii mai multe fara a curati nici unul.'' ,,Legile lui Murphi'' sunt forme americane de umor, ironie scaparatoare, experienta amara, cinism tandru, haz de necaz, enunturi in regim de parodie stiintifica, prin care se accentueaza efectele unui anumit fapt. In spiritul fenomenului s-ar putea spune despre respectivele ,,reglementari'' ca nu au nevoie de confirmare. Ele exista deja iar valabilitatea lor e contestabila si nu are nici sanse nici scuze. Asadar legi ale lui Murphi putem enunta zilnic, in orice caz, fata de orice persoana fara riscul de a gresi, fara riscul de a pica in dizgratie. Se spune ca ironia fina este cea mai frumoasa forma de a fi nesimtit cu cineva.

Comentarii