Mielomul multiplu e o forma de cancer de care multi nici nu stiu pana cand nu ajung sa o descopere la analize

De-a lungul timpului s-au descoperit o multime de tipuri de cancer. Diversitatea atat de mare a formelor si tipurilor canceroase se datoreaza in principal modului in care celulele canceroase se raspandesc in corp si rapiditatii cu care se divid, afectand foarte multe organe, inclusiv sangele, cu ajutorul caruia circula prin corp. Poate cel mai grav tip de cancer este cel hematologic, al sangelui. Cum sangele se afla in tot corpul si ajunge la toate organele, cancerul hematologic poate sa apara virtual absolut oriunde in organism.

O forma foarte periculoasa a cancerului hematologic este mielomul multiplu. Un mielom multiplu apare in momentul in care sunt prea multe celule plasmatice maligne in maduva osoasa, aceste celule sunt raspunzatoare de producerea de anticorpi. Anticorpii sunt produsi in exces, sunt anormali, apar imediat in sange si urina, sangele e mai vascos, insuficienta renala se instaleaza foarte rapid. Daca maduva osoasa nu mai functioneaza corect apar anemiile, scad globulele albe din sange, dar si numarul de trombocite. De regula mielomul multiplu apare ca urmare a altei afectiuni, MGUS-ul, vizibil mai ales la batrani. Nu se stie exact care e cauza unui mielom multiplu, specialistii in domeniu au identificat varsta, rasa si sexul ca posibili factori favorizanti, persoanele in varsta, afroamericanii si sexul barbatesc pot sa fie factorii care duc la aparitia mielomului multiplu. Modificarea ritmului de crestere si de distrugere celulara poate duce la aparitia bolii, dar si mutatiile genetice foarte greu de controlat. In ceea ce priveste simptomatologia asociata acestei afectiuni, ea nu e una specifica, simptomele sunt comune.

De la dureri de spate, dureri ale coastelor sau in zona pelvisului, persistente, probleme neurologice, slabiciunea, pana la pierderea controlului vezicii urinare, oboseala cronica, respiratie dificila, anemie, toate pot face parte din tabloul clinic al mielomului multiplu. Vanataile si invinetirea rapida, sangerarile gingivale, nazale, confizia, tulburarile vizuale, scaderea brusca in greutate se adauga simptomelor descrise anterior. Diagnosticarea este simpla, testele de sange, de maduva osoasa si de urina pot semnaliza rapid prezenta mielomului multiplu. Mai grav este ca multi pacienti sunt asimptomatici pana la un anumit stadiu al bolii, doar analizele de rutina pot sa depisteze boala cand e deja prea tarziu.

Dupa diagnosticare mielomul multiplu se poate trata prin radioterapie sau chimioterapie, la care se adauga corticoterapia si transplantul de celule stem. Se mai pot face transfuzii, tratamente diverse cu antibiotice, imunoglobuline. Din pacate, boala recidiveaza in cele mai multe cazuri si tot efortul depus este sters cu buretele. Cu toate astea astazi avem tratamente inovatoare care vor fi pe piata in curand, de la inhibitori de poteazom pana la anticorpi monoclonali.

Comentarii