Pavlova

O prajitura-tort deosebit de greu de facut si gustoasa, cu multe fructe, bezea si crema dementiale, Pavlova a primit numele dupa balerina rusa, titlul de inventator pentru reteta a fost disputat de doua tari, Australia si Noua Zeelanda. Cu toate astea America, Austria si Germania ar fi fost la originea retetei deosebit de bune. Prajitura-tort cu bezea, smantana si fructe proaspete stratificate pare simpla, insa prima reteta este de prin secolul 18, cand austriecii habsburgi mancau un desert la fel de demential numit Spanische Windtorte.

In interior avea fructe si crema, pe dinafara avea bezea cu un aspect deosebit. Imigrantii germani au adus retetele geniale in America. Pana in 1926 existau deja peste 150 de retete similare cu fel de fel de texturi si fructe aromate in interior. Anna Pavlova a vizitat Australia si Noua Zeelanda in 1926. Pavlova era o balerina renumita a facut desertul si l-a numit Pavlova. Desertul sau era de fapt unul cu gelatina in straturi. De abia in 1929 un chef din Noua Zeelanda a creat un desert cu bezea si crema, kiwi inspirat din Pavlova balerinei. De aceea Noua Zeelanda sustine sus si tare ca ea a fost cea care a dat lumii acest desert minunat.

Si austalienii au creat acelasi tip de desert cu bezea si cineva care a gustat l-a descris ca fiind la fel de usor ca Pavlova. Asa ca australienii au creat desertul, cei din Noua Zeelanda l-au denumit, ca sa fie toata lumea impacata. Desi nimeni nu detine „patentul” pentru crearea retetei de Pavlova, desertul e popular in toata lumea si face parte din cultura si istoria tarilor.

Comentarii