Drama Colectiv – efecte dupa aproape trei luni

Tragedia din luna noiembrie de la Cubul Colectiv din Capitala, in care si-au pierdut viata in total 63 de persoane, continua sa produca efecte chiar si la aproape trei luni de la incendiul devastator. De aceasta data efectele dramei vin pe partea birocratica, acolo unde se presupune ca victimele unui sistem bolnav si corupt ar trebui sa aiba parte macar in al treisprezecelea ceas de protectie din partea statului roman.

Dupa ce imediat dupa incendiul devastator de la Colectiv statul roman a anuntat ca va acorda familiilor celor raniti ajutoare financiare astfel incat rudele victimelor sa poata sta in tarile unde sunt tratati ranitii si sa aiba acoperite cheltuielile de cazare, masa si transport, iata ca luna ianuarie vine cu vesti proaste. Informatii pe surse chiar de la unul dintre ranitii in incendiu spun ca statul roman ar fi cerut inapoi o parte din banii aferenti lunii decembrie. Barbatul scrie pe contul sau de Facebook “Multumesc din suflet statului roman care a decis sa ceara banii de ajutoare inapoi! #impreuna-mai-rezistam-un-pic-si-gata” si explica mai jos ca dupa primirea sumei pe luna decembrie s-a cerut returnarea unei parti din suma, dar ca decontarea s-a facut doar pentru perioada cat el, ca si ranit in Colectiv, a stat internat la sectia ATI si nu pe toata durata sederii insotitorului, asa cum arata textul de lege. Este evident si de la sine inteles ca niciun pacient nu pleaca acasa imediat dupa externarea din terapie intensiva ci are nevoie de o perioada de stabilizare si observare ca si de alte ingrijiri specifice pentru ranile suferite, astfel ca sederea sa in spital a fost prelungita, ceea ce inseamna ca a mai avut nevoie de insotitor. Caruia – surpriza! - statul roman vrea sa ii ceara returnarea sumei. La numai o saptamana dupa incendiul din clubul bucurestean Colectiv, premierul interimar de atunci, Sorin Cimpeanu spunea ca “sumele se acorda pe toata durata spitalizarii, incepand cu ziua in care au fost spitalizati”. Sumele aprobate in sedinta de urgenta erau de 200 de euro pe zi pentru masa, cazare si alte cheltuieli ceea ce ar insemna 6000 de euro pe luna, la care se adauga 1500 de euro pentru transport.

Este incredibil cum pentru marii datornici si evazionisti ai acestei tari, care pagubesc statul roman de sume colosale, organizatiile statului au clementa, ba chiar de multe ori ii ignora cu desavarsire sau ii uita prin dosare ratacite pe birouri, in timp ce pentru victimele coruptiei, pentru cei care sunt in acest moment in spitale si pentru familiile care traiesc adevarate tragedii alaturi de ei, nestiind cand si in ce conditii isi vor putea relua cursul firesc al vietii, statul arata o vigilenta si o corectitudine dusa la extrem! Iata cum marile victime ale statului care permite acordarea de autorizatii pentru spatii precum cel in care functiona Clubul Colectiv fara verificari, ale statului in care mita face posibila orice business chiar si unul care pune vieti in pericol, ale statului in care spitalele sunt covarsite de numarul de victime si de gravitatea ranilor, ba mai mult unde sistemul sanitar este direct raspunzator pentru morti prin infectii intraspitalicesti, devin marii datornici ai statului!

Comentarii