Centralele pe lemne

Centralele pe lemne sunt acelea care folosesc pentru combustie lemnul si sunt intalnite in special in acele zone in care lemnul este usor de procurat si unde exista spatiul disponibil de depozitare, mai greu de organizat intr-un bloc de locuinte. Lemnul a fost unul dintre primii combustibili alternativi si in special uzul centralelor pe lemn este intalnit in locuintele singure sau in cladirile cu mai multe apartamente, dar cu instalatie de incalzire centralizata, ce se gasesc la munte, unde cu usurinta se procura lemn de foc, sau din motive de natura logistica, unde nu este posibila racordarea la reteaua de gaz.

Tipul de constructie cel mai intalnit la centralele pe lemne sunt cele cu flacara inversa sau rasturnata. Cu termenul de centrala cu flacara inversa se face referire la faptul ca flacara in loc sa se dezvolte in sus, se dezvolta in jos: din acelasi motiv centralele pe lemne cu flacara rasturnata se incarca cu combustibil prin partea superioara a centralei si se poate incarca la maxim, fara grija ca lemnul ar putea sa arda cu totul in Centralele pe lemne cu flacara inversa sunt produse in baza a doua tipologii: tip aspirat si tip ventilat. Centralele de tip aspirat prezinta un ventilator- aspirator asezat in spatele iesirii fumurilor, in timp ce centrala de tipul suflat are ventilatorul pozitionat anterior fata de iesirea fumurilor.

Centralele cu flacara inversa au si particularitateaa de a avea un ventilator pozitionat deasupra flacarii, care odata pornit face flacara sa coboare in camera inferioara, unde are loc combustia si unde are loc gazeificarea. Centralele pe lemne cu flacara rasturnata sunt incarcate cu lemne sau aschii, cu un format adecvat pentru spatiul in care sunt introduse, iar lemnul, material natural si, de aceea ecologic, trebuie sa fie uscat.

In camera de combustie, odata ajunsa flacara, are loc procesul de gazeificare a lemnului si arderea gazului aproape complet, emanand foarte putine deseuri. De asemenea, se optimizeaza eficienta centralei si cu ajutorul tirajului. Aerul este fundamental pentru procesul de combustie, acesta garantand si tipul de combustie (rapida sau lenta). Marind cantitatea de aer (reglabila cu ajutorul unei supape) se intensifica si combustia. Odata inceputa combustia, intervine un ventilator de aspiratie care regleaza tirajul, creaza in camera de combustie o presiune scazuta care obliga gazul si flacara sa iasa prin partea posterioara. Procesul de combustie poate fi controlat prin reglarea de catre utilizator in functie de propriile necesitati de incalzire a ambientului, iar continuitatea functionarii centralei este garantata de un control automat electronic gestionat de un microprocesor si de prezenta sondei Lambda. Daca o setati corect, in baza instructiunilor de folosinta, dupa ce ati efectuat instalarea si prima aprindere cu asistenta tehnica a unui instalator autorizat, centrala pe lemne cu flacara rasturnata va functiona la o eficienta termica maxima.

Pentru constructia centralelor pe lemne, pe langa otel, renumit pentru rezistenta sa la temperaturi inalte, se foloseste si fonta si alte tipuri de otel. Centrale termice Berluni ofera o gama larga de centrale pe lemne, de diverse tipuri si potente, impreuna cu asistenta tehnica necesara.

Comentarii