Modalitati inedite prin care ne putem da seama cum functioneaza Pamantul

Plasmasfera Pamantului. Plasmasfera este partea interioara a campului magnetic al Pamantului si este fabuloasa. Recent, astronomii au descoperit un flux de particule intre cele doua regiune incarcate electric diferit, formand o versiune terestra a vanturilor solare. Radiatiile solare UV lovesc atmosfera si produc o unda gigantica incarcata cu ioni. Particulele se ionizeaza si creeaza un camp magnetic deasupra Pamantului. In termeni cosmici, fluxul este foarte mici. Elibereaza un kilogram de material cu incarcatura ionica in atmosfera pe secunda. Zilnic de obtin 90 de tone de descarcari plasmatice si acest flux de material electric formeaza o bariera ca o lesa in jurul Terrei. Plasmasfera este mereu reciclata si reinnointa cu ajutorul difuziunii plasmatice.

Regiunea aceasta se subtiaza pe masura ce ajungem la o distanta de trei radii terestre, adica in jur de 20.000 de kilometri in spatiu. Magnetismul rocilor. Desi NASA se preocupa in special de treburi legate de astronomie, in 2004, agentia spatiala si-a intors un ochi magnetic catre Terra. Cu ajutorul altei institutii prestigioase americane, United States Geological Survey, NASA a creeat o harta a trendurilor magnetice de pe planeta. Anomaliile magnetismului litosferei pot sa dezvaluie multe lucruri, inclusiv depozite de apa, riscuri de cutremure si evolutia geologia a Terrei. Rocile au un magnetism al lor si pot dezvalui modul in care a evoluat solul in urma cu mii de ani. Cu ajutorul unor delimitari si zone de magnetism terestru pronuntat, oamenii de stiinta si-au propus sa vada exact cu a evoluat Pamantul din punct de vedere geologic.

Interactiunile magnetice sunt slabe, asa ca nu exista nici un pericol pentru comunicatiile tereste si cele prin intermediul satelitilor. Din punct de vedere al fortei de atractie magnetice, cel mai „fierbinte” punct este de 200 de ori mai slab magnetic decat un magnet de frigider.

Comentarii